Hydratácia pleti a ako si vybrať ten správny krém

visibility1159 Views list In: Category 1

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo je na poličkách v obchodoch toľko krémov na pleť. Je pre vás ľahké nájsť ten správny?

Máte radi jednoduchosť, alebo si potrpíte na zložky, podľa ktorých si vyberáte svoj denný krém?

Prírodný s obsahom rastlinných olejov a s kratšou dobou spotreby alebo syntetika s nekonečnou zárukou? Je pre vás záhadou, prečo dva rôzne krémy označené rovnako "hydratačné" fungujú na vašej pleti inak alebo nefungujú vôbec?

Je vôbec možné očakávať za noc zázrak od krému, keď som roky potreby svojej pleti zanedbávala?

Poďme si spolu ozrejmiť pár faktov o zložkách v pleťových krémoch, aby ste si ľahšie poradili pri výbere a vedeli sa zorientovať čo vaša pleť naozaj potrebuje.

Tak teda, akým spôsobom vieme pleti dodať hydratáciu a zároveň túto hydratáciu uzamknúť a udržať v pleti? 

Z anglického prekladu, ktorý sa najčastejšie vyskytuje na obaloch kozmetiky rozlišujeme 2 termíny:

1. Hydratation (hydratácia), ktorej úlohou je priniesť vodu do pokožky.

2. Moisture (vlhkosť), ktorá má za úlohu túto vodu v pokožke uzamknúť, aby sa nevyparovala.

Takže hydratácia znamená dodanie vody a vlhkosť pôsobí na uzamknutie vody, ktorá už vo vnútri pleti je. Takýmto výrobkom 2 v 1 je pleťový krém emulgovaný s obsahom vody.

Dalo by sa tiež povedať, že krémom s dobrým a komplexným zložením pokryjete všetky potreby pleti. Môže byť hutný premasťujúci, alebo ľahší a menej mastný, hydratačný s obsahom aktívnych látok v rôznych pomeroch. 

Tým dobrým zložením myslíme obsah aktívnych zložiek. 

Zložky v kozmetike sa rozdeľujú na :

 1. humektanty (zvlhčovače)

Pridávajú sa na doplnenie chýbajúcej pleti vlastnej hydratácie. Z tých najznámejších je to napr.: kyselina hyalurónová, glycerín, aloe vera, PCA sodíka, sodium lactate, D-pantenol, alantoin, med.

 2emolienty (zmäkčovače, zvláčňovače, premasťovače, výživa)

napr.: kakaové maslo, bambucké maslo, rastlinné oleje, ako napr. ryžový, hroznový, šípkový, konopný, makadamiový, jojobový, kokosový.

 3okluzanty (udržiavače, premasťovače)  

napr. squalan, včelí vosk, vazelína, lanolín, silikóny a ich deriváty, parafínový vosk. Zväčša sa do prírodnej kozmetiky nepridávajú, ale v bežných kozmetických výrobkoch sa často nachádzajú.

Z uvedeného nám vyplýva, že pleťový krém na báze emulzie voda-olej je typickým príkladom a kombináciou všetkých 3 zložiek v rôznych pomeroch. Preto je teda na trhu toľko druhov rôznych krémov aj s rôznou štruktúrou: ľahšie, hutnejšie, emulzie, mlieka, s vyšším či nižším obsahom olejov, masiel, aktívnych látok. 

                     

No a na základe týchto vedomostí, za predpokladu, že poznáte svoj typ pleti sa budete vedieť ľahšie zorientovať pri výbere vhodných kozmetických produktov.

Existuje však ešte pojem STAV PLETI.

Čo sa týka našich zemepisných končín je dehydratovaná pleť skoro u každého. Je to stav pleti a je možné ho upraviť. Jednoducho povedané, ak je málo vlhkého vzduchu v prostredí odčerpáva to vodu z pleti. Preto je potrebné pleti dodávať HUMEKTANTY, buď obsiahnuté v kréme alebo v toniku, gélovom sére.

Keď sa nachádzate vo vlhkom podnebí, alebo keď je dážď, všimnite si, že pleť nie je tak ochabnutá, je svieža, vypnutá. Ja to vždy porovnávam ku špongii. To preto, že je v ovzduší zvýšená vlhkosť. A tá robí každej pleti dobre. V suchom prostredí, či už v lete alebo v zime, keď v byte kúrime sa vlhkosť z pleti odčerpáva a je nutné ju neustále dodávať.

Preto nič nepokazíte, ani nepreženiete, keď bude vaša kozmetická rutina obsahovať kvalitné hydratačné sérum, toner, ktoré sú "nabité" humektantami (zvlhčovače, čiže doplnia hydratačné zložky). Čím je sérum redšie a na báze vody, tým prenikne hlbšie do pleti. Vrelo Vám odporúčame náš klenot Esenciu

                                  

Ešte vám uvediem pár príkladov, aby ste sa lepšie zorientovali, lebo je možné, že máte rôzne kombinácie typu pleti a stavu pleti a jedným prípravkom si zrejme tento stav nezlepšíte.

Mastná pleť má dostatok mazotoku a rozšírené póry. Ppreto by sa mala vyhýbať okluzantom, nakoľko tie by mohli upchávať póry a pleť sa nepotrebuje viac premasťovať. Takáto pleť však môže byť zároveň aj dehydratovaná. No a tu prichádza na rad vhodný výrobok, ktorým jej dodáte hydratáciu (humektanty). A ľahkým krémom túto vlhkosť uzamknete.

T-zóna je špecifická v tom, že najmä oblasť čela, nosa a líc je mastnejšia a oblasť líc a okolie očí suchšie. Opäť sa dá pomôcť dvomi rôznymi výrobkami a každý aplikujete na príslušnú oblasť tváre. 

Suchá pleť sa poteší mastným krémom a obľubuje a pleťové oleje. No môže byť zároveň aj dehydratovaná a vtedy si nevystačí iba s olejmi, ktoré zvyčajne vlhkosť uzamykajú. Bude treba vrstvenie aspoň 2 produktov. Jeden najskôr dolpní hydratačné zložky napr. sérum a následne nanesiete krém alebo olejové sérum. Ak má dehydratovaná pleť pocit pnutia a suchosti spoznáte tak, že po nanesení oleja ostáva napätá.

V našej ponuke sa doteraz nachádzali krémy bez vodnej zložky a konzervantov. Určite ste vyskúšali PohladenieSlivku&Ibištek či Vanilkové neboSú to krémy vyrobené z masiel a olejov, čiže sú to emolienty.

                                  

Vynikajúce sú pre normálnu a suchú pleť. Nemajú priamy hydratačný účinok, ale uzamykajú vlhkosť. Pleť dokonale chránia pred stratou vlhkosti a poškodením kožnej bariéry. Ak je pleť dehydratovaná - smädná, tak pred nanesením takéhoto krému vždy doporučujeme zvlhčiť pleť tonikom. Pleť sa napije ako špongia a potom ľahšie vstrebáva olej, krém. A v podstate stačí malé množstvo takéhoto výdatného krému, aby sa vlhkosť uzavrela a pleť ostala vláčna a vyživená. Takýto krém vám vydrží dlho a je zárukou čerstvosti, nakoľko sa zložky nezahrievajú pri vysokých teplotách. Vďaka tomu si panenské oleje a maslá zachovávajú všetky cenné zložky.

Pokiaľ máte radi pleťové oleje, už z vyššie uvedených informácií viete, že samé o sebe vám tiež hydratáciu nedodajú. Zjemnia a zvláčnia, ale budú chýbať humektanty. Hlavne v letnom období, keď je sucho a horúco potrebuje pleť hydratáciu + humektanty. Čiže pokojne si doprajte svoj obľúbený olej, ale ako podklad pod olej naneste hydratačné sérum s anti-age účinkom. Výsledok bude zaručene lepší a komplexný.

                                    

 Tento článok má slúžiť, aby ste sa ľahšie zorientovali pri výbere kozmetických produktov. Existujú aj ďalšie stavy pleti a rovnako vekom sa môže mierne zmeniť aj typ pleti a to sú témy na ďalšie články. Ak si neviete vybrať vhodný výrobok pokojne sa na nás obráťte a posnažíme sa vám poradiť čo najlepšie.

V budúcom článku vám priblížim moje obľúbené aktívne látky, ktoré by mal obsahovať každý kozmetický výrobok a tie naše na eshope ich obsahujú.

príjemné dni vám želám

Sylvia

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December