Ochana pred bodavým hmyzom

visibility494 Views list In:

Bodavý hmyz na Slovensku: Ako sa ochrániť a čo treba vedieť

S príchodom teplých mesiacov sa na Slovensku prebúdza nielen krása prírody, ale aj rôzne druhy bodavého hmyzu, od komárov a osy až po kliešte. Stretávame sa s nimi v našich záhradách, lesoch a prirodzených oblastiach. Aj keď sú niektoré z týchto tvorov neškodné, iné môžu spôsobiť bolestivé pichnutie a alergické reakcie. V tomto článku sa pozrieme na to, ktoré druhy bodavého hmyzu nájdeme na Slovensku, ako sa pred nimi ochrániť a čo robiť v prípade pichnutia.

Druhy Bodavého Hmyzu na Slovensku:

  1. Kliešte: kliešte môžu prenášať infekcie, ako je lymská borelióza a kliešťová encefalitída. Prítomnosť kliešťov je v lesoch a vysokých trávach bežná.
  2. Komáre: sú pravdepodobne najznámejším a najrozšírenejším bodavým hmyzom na Slovensku. Ich pichnutie môže spôsobiť svrbenie a nepríjemné pocity.
  3. Osy: tento druh hmyzu je agresívnejší a môže pichnúť opakovane, ak cíti ohrozenie. Ich pichnutie je bolestivé a u niektorých ľudí môže spôsobiť alergické reakcie.
  4. Včely: včely sú dôležitým článkom ekosystému, ale ich pichnutie môže byť bolestivé a v prípade alergickej reakcie aj nebezpečné.

Ako sa ochrániť:

  • Umývať a sprchovať sa kozmetickými prípravkami s obsahom látok s repelentným účinkom: Citronella jávska prirodzene odpudzuje bodavý hmyz a je vonnou zložkou nášho Nimbového mydla s medovkou a nimbového šampónu s medovkou.
  • Používať Repelenty: Prírodný repelent v spreji Inkognito s obsahom DEET si môžete zakúpiť v našom obchode.
  • Nosiť dlhé oblečenie: Keď idete von do prírody, noste dlhé rukávy a nohavice, aby ste minimalizovali vystavenie pokožky bodavému hmyzu.
  • Vyhnúť sa hniezdiskám: Buďte opatrní okolo viditeľných hniezd ôs, aby ste sa vyhli konfrontácii s agresívnymi jedincami.

Čo robiť po pichnutí:

  • Opláchnite miesto pichnutia studenou vodou: pomôže to zmierniť svrbenie a opuch.
  • Nanesite antihistaminikum alebo krém proti svrbivosti: pomôže to zmierniť nepríjemné príznaky.
  • Sledujte príznaky alergickej reakcie: ak máte vážne príznaky alergie, ako sú dýchacie ťažkosti, zvracanie alebo vyrážky, vyhľadajte okamžite lekársku pomoc.

Bodavý hmyz na Slovensku je neoddeliteľnou súčasťou letného prostredia, ale s opatrnosťou a primeranými preventívnymi opatreniami môžeme minimalizovať riziko pichnutia a nepríjemných dôsledkov. Dôležité je byť informovaný o druhoch hmyzu, vedieť sa pred nimi ochrániť a mať na pamäti, čo robiť v prípade pichnutia. Tak môžeme bezpečne vychutnávať krásy prírody aj počas letných mesiacov.

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December