Poznáte svoj typ pleti?

visibility4527 Views list In: Category 1

To, že koža tvorí najväčší orgán nášho tela a určite by sme jej mali venovať pozornosť, ak chceme čo najdlhšie vyzerať mlado a pestovane, už mnohí vieme. Rozdiely medzi mužskou  a ženskou pleťou sú evidentné. A tak tento článok bude skôr orientovaný pre ženy, nakoľko ženská pleť si vyžaduje viac pozornosti.  A nielen preto, že si v kútiku duše každá prajeme byť večne mladé a mať zdravú pružnú pleť bez vrások. 

Na domácu kozmetickú starostlivosť by sme si mali vedieť vyhradiť pár minút denne. Áno, skutočne to nie sú hodiny a zbytočné trápenie, kde mám na to zobrať čas alebo peniaze. Poznámky typu: "Ledva si stihnem umyť tvár pod tečúcou vodou a rýchlo napatlať dáky krém". "Nemám čas sa zdržiavať po náročnom dni alebo "nechcem to s tou starostlivosťou prehánať" .Toto možno platí pokiaľ máme do 20r., ale neskôr s pribúdajúcim vekom už nie. Kozmetická rutina sa dá zostaviť z 3 produktov, ale môže pozostávať aj z 5-tich a je to už len na Vás.  

Čo je však prvoradé a od čoho sa viete odraziť pri výbere kozmetiky je poznať svoju pleť a vedieť, aký typ pleti máte. Je to počas nášho života zväčša nemenná vec, ktorú určujú naše gény. S týmto poznaním sa ľahšie zorientujete a nebudete kupovať zbytočnosti.

                                                   Typy pleti

Normálna pleť je optimálny stav kožného mazu bez rozšírených pórov.

Suchá pleť má nízku produkciu kožného mazu. Vyzerá napnuto a mdlo. Môže sa vyskytovať tiež nedostatok hydratácie, s čím súvisí narušená kožná bariéra.

Zmiešaná pleť alebo T-zóna mastné čelo, nos, brada so sklonom k vyrážkam, napr. pred menštruáciou práve na týchto miestach. Oblasť líc býva suchšia rovnako aj okolie očí a môže trpieť nedostatkom vody, vlhkosti.

Mastná pleť je príznačná zvýšenou tvorbou mazu, leskne sa a póry sú viditeľnejšie, väčšie. Na nose sa môžu rýchlejšie objavovať čierne bodky vplyvom oxidácie mazu.

                                                                             

                                                   Stav pleti

Dá sa charakterizovať ako dočasná záležitosť, ktorá vznikla následkom viacerých faktorov. Môžu to byť choroby, lieky, hormonálna porucha, životný štýl, strava, prostredie, v ktorom sa zdržujeme väčšinu dňa-klíma.

Medzi najčastejší stav pleti patrí dehydratácia. Je to stav, keď koži chýba voda a tento jav je často sprevádzaný pocitmi pnutia a pleť vyzerá mdlo, popolavo. Postihnúť môže akýkoľvek typ pleti suchú, zmiešanú aj mastnú. Príčina môže byť príliš suchý vzduch, nadmerné slnenie, vietor, klíma, prekúrená miestnosť.

Nie je neobvyklé, že máte zároveň mastnú a dehydratovanú pleť. Prílišnou snahou zbaviť pleť mastnoty ju často krát dehydratujete veľmi peniacimi čistiacimi výrobkami, tonikami s obsahom alkoholu, nevhodným krémom, make-upom. Čím silnejší je krycí make-up, tým viac sypkých látok obsahuje a tie vysušujú-absorbujú maz z pleti a môžete to spozorovať ako sa vám behom dňa vytvárajú drobné šupinky na pleti. Pleť je smädná a potrebuje pod make-up dobrý hydratačný základ a humektanty. Môže to byť hydratačný krém alebo pri mastnej pleti hydratačné sérum.

Taktiež pigmentové škvrny môžu nejednu z nás potrápiť. Sú spôsobované hormonálnou zmenou, nechránenou pokožkou pred slnkom, liekmi. 

Ochorenia kože ako psoriáza, atopický ekzém, rozacea patria do rúk lekára. Neexperimentujte preto s kozmetikou, pokiaľ nemáte potvrdenú diagnózu.

                                         

No a teraz si vytvoríme podľa typu pleti vhodnú dennú rutinu z výrobkov v našej ponuke.

Čistenie pleti

Pre normálnu, suchú a zmiešanú pleť bez akné je najšetrnejším prostriedkom odličovací olejVečerné čistenie pleti by malo byť dôkladné olejom a ráno už stačí osviežiť pleť tonikom-obnova. Večerné dôkladné čistenie pleti je nevyhnutné aj keď používate denné krémy s SPF faktorom.

Tonizácia

Pleťový toner už dnes nie je neznámy pojem. Má za úlohu pleť osviežiť, hydratovať, vyrovnať ph, dočistiť. Záleží od zložiek, z ktorých je receptúra zostavená vzhľadom k typu pleti. Pleť isto osvieži aj obyčajná kvetinová voda/ hydrolát napr. ružová, levanduľová, mätová, ale ak chceme dodať pleti aktívne látky, použijeme tonikum s aktívnymi látkami.

Sérum

Je to zatiaľ nie veľmi zaužívaný krok v rutine, ale vysvetlíme si prečo je dôležitý. Pleťové sérum je navrhnuté zväčša tak, že obsahuje aktívne látky (humektanty, o ktorých sme písali v tomto článku) s vyššou koncentráciou ako bývajú obsiahnuté v kréme.  Najlepšie sérum je na vodnej báze, ale nájsť môžete aj gélové alebo redšie ako mlieko. Čím menšia molekula-vodnatejšie, tým môžu účinné látky lepšie preniknúť do kože, preto doporučujem na vodnej báze. Aplikujeme ho pod krém alebo olej. Samozrejme sérum vyberáme podľa typu, stavu pleti, aj podľa veku. Od 30tky už sérum vrelo odporúčam zaradiť do dennej rutiny. 

 

Hydratačný krém

Je to posledný krok vo vrstvení/ nanášaní kozmetických produktov. Krém vyberáme podľa zloženia, typu pleti. Na deň je vhodný hydratačný. Na noc výživný, regeneračný. Má uzamknúť hydratačné zložky dodané v sére alebo toniku a vytvoriť na pleti ochrannú bariéru, ktorá chráni pleť pred nepriaznivými vplyvmi prostredia. 

Na deň si môžete zvoliť krém obsahujúci SPF faktor alebo bez. Pokiaľ sa premiestňujete do práce a ste počas cesty minimálny čas na slnku, tak výška faktora SPF nemusí byť vysoká, 15 by bola v tomto prípade dostatočná. Pokiaľ používate make-up, pokojne si nájdite už taký, ktorý obsahuje SPF a jeho nanesenie bude záverečný a posledný krok vo vrstvení.

O zložkách v pleťových krémoch sme písali v tomto článku. Potreby pleti sú individuálne a variácie nekonečné, a preto napr. v lete namiesto nočného krému môžete použiť svoj obľúbený pleťový olej.

Pokiaľ máte veľmi suchú pleť a potrebujete pleti dodať lesk, tak na krém môžete ešte naniesť 2-3 kvapky oleja. 

 Večerná rutina môže pozostávať z rovnakých krokov, s tým rozdielom, že namiesto hydratačného krému môžeme použiť pleťový olej. Po vyčistení pleti môžeme 1-2 krát za 10 dní naniesť pleťovú masku alebo píling.

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba spomenúť je vek. Vekom totiž musíme dopriať pleti viac vitamínov, antioxidantov. Už nie je čas na nerozvážnosť a nepravidelnosť, lebo pleť nám to okamžite odzrkadlí. Hlavne vekom sa zanedbávanie potrieb pleti môže radikálne prejaviť na predčasnom výskyte vrások, pigmentových škvŕn. Rovnako ako fakt, že pobyt na čerstvom vzduchu, pestrá strava a kvalitný spánok sa odrazia navonok a kozmetikou to nedoženieme a už vôbec nie zo dňa na deň. Preto vypestovať si zdravý návyk starať sa o pleť by mal byť už v rannom veku a mal by nám spôsobovať radosť. 

V ďalšom článku si napíšeme viac o pleťových krémoch a aktívnych látkach a ako sa vyznať vo výbere vhodných kozmetických produktov.

Ak potrebuje individuálne poradiť s výberom produktov na mieru určite sa nás obráťte na info@yemna.sk

príjemné dni vám želám

Sylvia

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December